Safesight vergroot veiligheid van stadion Duitse voetbalclub Borussia Mönchengladbach

Evenementen en voetbalstadions trekken duizenden bezoekers. Je verwacht dat iedereen die daarbij betrokken is altijd over de juiste informatie beschikt. Maar in de praktijk blijkt dat niet altijd het geval en dat kan tot onveilige situaties leiden. De Nederlandse scale-up Safesight lost dat probleem op met een applicatie die ervoor zorgt dat iedereen altijd over de juiste informatie en takenlijst beschikt. Na diverse festivals, FC Twente, Feyenoord en sc Heerenveen, kiest ook de Duitse voetbalclub Borussia Mönchengladbach voor het platform van Safesight. Het is de eerste buitenlandse voetbalclub die met de scale-up in zee gaat.

 

Matthias Neumann, Head of Security en verantwoordelijk voor de veiligheidsorganisatie van Borussia Mönchengladbach: “Voetbalwedstrijden worden bezocht door duizenden fans. Het is belangrijk dat ieder stadion en iedere club de veiligheid zo optimaal mogelijk organiseert én documenteert. Het is noodzakelijk dat alle betrokkenen goed zijn geïnformeerd en dat is vastgelegd dat bepaalde taken daadwerkelijk zijn gedaan. Daarom gaan we een samenwerking aan met Safesight. Bovendien helpt het platform ons om iedereen nog meer bewust te maken van zijn of haar rol en verantwoordelijkheid binnen ons veiligheidsproces. Helemaal in een dynamische omgeving zoals ons stadion, is dit van levensbelang.”

 

Volgens Edo Haan, bedenker en oprichter van Safesight, biedt het platform de club continu een actueel beeld van de status van haar veiligheidsorganisatie. “Voordat het stadion opengaat, weet de club precies wie welke taken wel of nog niet heeft uitgevoerd. Zo zien ze bijvoorbeeld of alle tribunes en nooduitgangen zijn gecontroleerd. Maar ook of alle informatie is gelezen, denk bijvoorbeeld aan sfeeracties die op het laatste moment zijn aangemeld. Daarnaast werkt iedereen in een gezamenlijk logboek in de cloud. Zo ziet de club direct, of tijdens de evaluatie, wat bijsturing nodig heeft.”

 

Software-oplossing met oorsprong in festivals

Safesight heeft haar oorsprong in de ondersteuning van festivals, maar rekent inmiddels ook voetbalclubs, zwembaden en congrescentra tot haar opdrachtgevers. “Onze oplossing heeft zich bewezen bij festivals, maar steeds meer organisaties zetten ons platform in om veiliger en efficiënter te werken. Wij zorgen ervoor dat alle betrokken partijen – vooraf en tijdens hun dienst – optimaal en aantoonbaar zijn geïnformeerd en geïnstrueerd. Nu worden er nog vaak aannames gemaakt op het gebied van veiligheid en dat leidt mogelijk tot onveilige situaties. Safesight neemt onduidelijkheid weg en zorgt ervoor dat veiligheid geen black-box meer”, aldus Haan.