Gezelligheid én veiligheid in Valkenburg

Achtergrond

Valkenburg aan de Geul is een veelzijdige gemeente in Limburg. Het is een gezellige stad, waar elk jaar veel evenementen plaatsvinden. De Amstel Gold Race is misschien wel het bekendst, maar ook Kerststad Valkenburg trekt elk jaar tal van bezoekers. Het is dan namelijk maar liefst 52 dagen kerst. Niet alleen in de binnenstad, maar ook in de mergelgrotten van Valkenburg zijn er kerstmarkten.

Tijdens deze evenementen zijn er veel partijen betrokken bij de veiligheid. En omdat de evenementen plaatsvinden op een groot oppervlakte – of zelfs over verschillende locaties – is het een uitdaging om het overzicht te houden. Dus vroeg de gemeente of wij ze daarbij konden helpen.

Vragen vanuit Valkenburg a/d Geul

  • Hoe zorg je ervoor dat betrokkenen op de verschillende locaties continu over de juiste informatie beschikken?
  • Hoe zorg je ervoor dat alle betrokkenen tijdig over de juiste calamiteiten scenario’s hebben?
  • Hoe weten we zeker dat alle acties uit de veiligheidsplannen en de risicoanalyse tijdig worden uitgevoerd?
  • Wat is een makkelijke manier om meldingen, incidenten en calamiteiten te rapporteren?
  • Hoe verzamelen we managementinformatie voor de evaluatie?

Onze oplossing

Wij werken al een paar jaar samen met de gemeente Valkenburg aan de Geul. In die tijd hebben we de ondersteuning stap voor stap uitgebreid. Inmiddels gebruikt de gemeente onze veiligheidssoftware bij alle grote evenementen.

Gelijktijdige evenementen

Kerststad Valkenburg is daar een mooi voorbeeld van. Diverse evenementen die tegelijkertijd plaatsvinden. En die stuk voor stuk door onze veiligheidssoftware worden ondersteund. We ontwikkelden verschillende omgevingen waarin medewerkers alle informatie vinden die ze nodig hebben: algemene informatie, maar ook draaiboeken voor slecht weer of een calamiteit.

Je functie bepaalt tot welke omgevingen je toegang hebt. Sommige werknemers kunnen overal bij, anderen maar bij één of twee omgevingen. Voor de gebruiker zelf maakt dat niet uit, want alle beschikbare omgevingen komen samen in één app. Wel zo makkelijk. En om het nog makkelijker te maken, staan alle taken voor de verschillende evenementen ook in dezelfde app. Je hoeft dus nooit tussen de verschillende projecten te switchen.

‘Dankzij Safesight hoef je niet meer continu met je collega’s te bellen. Via een app stuur je de taken door en geef je meteen aan wat urgent is. Het platform geeft direct inzicht in wie wat moet doen en wat nog niet is opgepakt. Dit overzicht zorgt voor zekerheid en rust.’
Marlie Vrösch-Senden (Teamleider Vergunningen Gemeente Valkenburg aan de Geul)

Informatiemanagement bij een calamiteit of crisis

Bij de centrale posten, de meldkamer en de commandoruimte komt alle informatie samen in één duidelijk overzicht. Via de verschillende dashboards ziet de projectorganisatie precies waar bijsturing nodig is. En in het geval van een calamiteit of crisis kan de organisatie meteen alarm slaan bij alle betrokkenen.

Is het evenement afgelopen? Dankzij de exportfuncties zie je met één druk op de knop hoe de projecten zijn verlopen. Hoe vaak waren nooduitgangen niet vrij? Hoeveel klachten zijn er binnengekomen? Waren er calamiteiten? En hoeveel? Hierdoor kan de organisatie zich continu verbeteren. Niet alleen tijdens de evaluatie aan het eind van het project, maar iedere dag.

Meer weten? Neem contact op of vraag een gratis demo aan.