Ook overheden zoals gemeenten en veiligheidsregio’s gebruiken Safesight om op een gemakkelijke manier samen te werken aan veiligheid. Onderstaand vijf manieren hoe zij ons platform inzetten.
1. In een ECC tijdens evenementen
Gedurende een evenement – zoals Koningsdag of Carnaval – richten gemeenten soms een tijdelijk Event Control Center (ECC) in. Dit ECC is in aanloop naar en tijdens het evenement het kloppend veiligheidshart van – bijvoorbeeld – een binnenstad.
In het ECC werken afgevaardigden van alle betrokken disciplines samen aan de coördinatie en aansturing van de diverse partijen in het veld. Natuurlijk de gemeente, politie, GHOR en de Veiligheidsregio – maar bijvoorbeeld ook de NS en private partijen zoals de beveiligings- en EHBO-organisatie.
Alle informatie die de verschillende disciplines bezitten, worden in het ECC samengebracht en geduid. Het Safesight-logboek is hierin de centrale spil. Hier loggen de betrokkenen – vanuit hun eigen discipline – alle bijzonderheden, maatregelen en issues met betrekking tot de veiligheid en continuïteit van het evenement. Door de afgevaardigden aanwezig in het ECC, maar eventueel ook – via de app – door de mensen in het veld. Denk aan meldingen over drukte en crowd management, het sfeerbeeld van de verschillende gebieden en mogelijk gevaarlijke situaties die moeten worden opgelost.
2. In een permanente meldkamer
Sommige gemeenten beschikken over een permanente meldkamer – bijvoorbeeld voor de afdeling Toezicht & Handhaving. Hier werken centralisten 24/7 samen aan allerhande meldingen. Ook bij dit soort permanente meldkamers wordt Safesight gebruikt om meldingen eenvoudig te registreren, te monitoren en af te handelen.
Werken met het logboek van Safesight stelt de centralisten in staat om gemakkelijk – binnen een vooraf gesteld kader – informatie vast te leggen en onderling uit te wisselen. Bijzonderheden worden duidelijk en eenduidig vastgelegd – Dit maakt de communicatie makkelijker, efficiënter én het vermindert het risico op misverstanden.
Bovendien helpt het platform om inzicht te krijgen in wat er zich daadwerkelijk waar afspeelt. Hier kunnen organisaties hun processen – en wellicht ook roosters – op aanpassen. Denk aan inzichten op het gebied van (verwachte) drukte op bepaalde hotspots, op basis waarvan de route van het team buiten kan worden aanpast. Of diensten wellicht eerder of later laten starten omdat er rond bepaalde tijdstippen op dergelijke hotspots extra meldingen zijn. Op deze manier gebruiken organisaties de data van Safesight om hun organisatie continu en concreet te verbeteren.
3. Voor de interne eigen piket- of calamiteitendienst
Het waarborgen van de openbare veiligheid en leefbaarheid is een voortdurende taak voor gemeenten. Ook buiten reguliere werktijden moet er snel en effectief gehandeld kunnen worden bij onverwachte situaties of calamiteiten.
Safesight helpt de piketdiensten van overheden om adequaat te reageren op incidenten en noodgevallen en om alle relevante informatie (zoals gebeurtenis, opvolgacties, verantwoordelijken en genomen beslissingen) gestructureerd en overzichtelijk vast te leggen. Dus geen losse notities of handmatige overdrachten – alles overzichtelijk op één plek. Ook als teamleden elkaar afwisselen of als er nieuwe betrokkenen worden toegevoegd, dient het logboek als referentie om snel op de hoogte te zijn van wat er is gebeurd, wat er nog gedaan moet worden en welke beslissingen er zijn genomen.
Daarnaast helpt Safesight om incidenten (en genomen acties) eenvoudig te analyseren en om patronen en trends te ontdekken ontdekt. En dit helpt weer bij het nemen van eventuele preventieve maatregelen.
4. Voor een goede publiek/private samenwerking op voorstelbare risico’s
Veiligheidsregio’s gebruiken Safesight (oa.) om – samen met hun publieke en private veiligheidspartners – bepaalde voorstelbare risico’s te managen.
Bijvoorbeeld het natuurbrandrisico in de Veiligheidsregio Zeeland. Bij het voorkomen van die natuurbranden spelen tal van publieke en private organisaties een rol: van brandweer tot Staatsbosbeheer en van campinghouders tot strandpaviljoens. Het is belangrijk dat de samenwerking tussen al deze partijen zo soepel mogelijk verloopt. En daar wordt Safesight voor gebruikt
Zo wordt alles wat te maken heeft met het risico op een natuurbrand in het platform geregistreerd, gemonitord en afgehandeld. Meldingen van gevaarlijke situaties, maar ook aangetroffen branden en tijdelijke afzettingen. Door te werken met vaste onderwerpen en locaties rapporteert iedereen op dezelfde manier. Zo wordt op een gestructureerde manier managementinformatie verzameld, die de Veiligheidsregio gebruikt om de organisatie continu te verbeteren.
5. Als safety management platform bij sportlocaties
Door processen te stroomlijnen en veiligheidsrisico’s verminderen, speelt Safesight een rol bij het beheren van veilige sportlocaties en zwembaden. Bijvoorbeeld om gevaren zoals gebrekkige faciliteiten, gladde oppervlakken, of onveilige speelomstandigheden te registreren, monitoren en af te handelen. Onze actiedatabase wordt gebruikt om bepaalde maatregelen en checks te borgen en om zo – real time – aan te kunnen tonen dat de locatie voldoet aan de wettelijke vereisten en veiligheidsnormen.
Ook biedt Safesight tools voor het plannen en uitvoeren van regelmatige inspecties en onderhoudswerkzaamheden. Denk aan het regelmatig controleren van sportvelden, sporttoestellen, brandveiligheidsmaatregelen en nooduitgangen. Gemeenten kunnen hun bevindingen vervolgens toewijzen aan de onderhoudsteams en de voortgang – wederom real time – volgen via de verschillende dashboards.
Tenslotte – gebruik onze ‘Melden zonder app-functie’ om ook externen zoals sporters, trainers of beheerders – via een QR-code – gemakkelijk incidenten, ongevallen of potentiële gevaren te laten rapporteren. Na het scannen van de QR-code opent er een webformulier waarmee de melding kan worden aangemaakt. De melding wordt in het logboek geregistreerd en vervolgens ‘gewoon’ via het platform door de organisatie opgepakt, gemonitord en afgehandeld. Samenwerken aan veiligheid – ook met je bezoekers!
Meer weten?