Safesight

Bouwen aan een veilige bouwplaats met BAM Infra

Achtergrond

De SUNIJ-lijn loopt tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. In 2020 krijgt deze stadstram een update: grotere trams, langere haltes en ook een deel van het spoor wordt vernieuwd. BAM Infra Rail BV tekent voor de uitvoering. Bij BAM staat veiligheid op nummer één. Het bedrijf kijkt dan ook altijd naar mogelijkheden om bouwplaatsen nóg veiliger te maken. Dat is bij de ombouw van de SUNIJ-lijn niet anders. Een flink project waar bouwers rond 23 haltes tegelijk werken. Samen met BAM keken we of er dingen veiliger konden. En makkelijker.

Vragen vanuit BAM

  • Hoe houden we het overzicht van alle gebeurtenissen op- en tussen de bouwplaatsen? En hoe hangen we daar snel acties aan?
  • Hoe zorgen we ervoor dat alle stakeholders continu de meest actuele informatie krijgen?
  • Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers bijzonderheden op de bouwplaats op een simpele manier kunnen rapporteren en delen?
  • Hoe weten we dat iedereen die op een halte werkt de veiligheidsinstructies heeft geaccepteerd?
  • Hoe krijgen we een realtime overzicht van wie op welke halte aan het werk is?

Onze oplossing

De SUNIJ-lijn heeft 23 haltes die zijn opgedeeld in vier tracés. Per tracé hebben we een specifieke omgeving ingericht. Medewerkers die op dat tracé werken, krijgen precies de informatie die ze nodig hebben. Ze hebben alleen toegang tot de omgevingen die relevant voor ze zijn. Zo blijft het voor iedereen overzichtelijk. Om bij zo’n groot bouwproject de veiligheid te borgen, vinden er op geregelde tijden inspectierondes plaats. Medewerkers die deze rondes uitvoeren, worden hier op het juiste moment aan herinnerd in de app. En komen er andere meldingen binnen die met de veiligheid te maken hebben, dan krijgen ze hier ook een notificatie van.

Inzicht in risicomanagement

Overzichtelijke dashboards laten zien welke taken al zijn voltooid en welke nog open staan. Stakeholders hebben zo een realtime overzicht van de verschillende bouwplaatsen. Is er ergens een verhoogd risico? Op het dashboard voor risicomanagement kan de organisatie het in één oogopslag zien.
‘Bij dit project ligt de sleutel tot succes in een goede voorbereiding, een organisatie die gericht is op samenwerking en transparante, duidelijke communicatiestromen vanuit één bouwcoördinatiecentrum. Het platform van Safesight ondersteunt ons daarbij. In een normale situatie, maar ook bij incidenten en calamiteiten.’
Coen van Veen, Manager Uitvoering Ombouw SUNIJ-lijn BAM Infra

Een veilige voorbereiding

Iedereen die de bouwplaats betreedt krijgt een code van degene die verantwoordelijk is voor de dagelijkse veiligheidsinstructie. Zo weet BAM zeker dat iedereen de instructies ontvangt. Hebben medewerkers alle informatie, protocollen en maatregelen geaccepteerd in de Safesight-app, dan kunnen ze zichzelf inchecken bij één van de vooraf ingestelde bouwlocaties. Via GPS-tracking kan BAM de bepaalde personen volgen. Bijvoorbeeld de verschillende gebiedsconciërges die verantwoordelijk zijn voor een bepaald terrein. Meldingen van gevaarlijke situaties, storingen, schades, klachten uit de buurt: alles wordt bijgehouden in een cloudbased logboek. Uniform en meteen inzichtelijk. Deze informatie vormt de basis voor nieuw beleid dat meteen wordt vertaald naar concrete taken. Zo kan BAM zich continu blijven verbeteren. En dat is precies wat het ambitieuze veiligheidsteam van het bouwbedrijf wil.

Wij geloven dat organisaties direct kunnen beginnen aan de verbetering van hun veiligheid. Iedere stap – hoe klein ook – draagt direct bij aan meer veiligheid. Safesight helpt daarbij.